Underhåll av bostad
Underhåll av bostad
Det är mycket viktigt för oss att du som hyresgäst trivs i din lägenhet och att du tar ansvar för att vårda den väl. Här hittar du information om hur du tar hand om ytskikt, vitvaror och inredning i din lägenhet.
Om vi under besiktningen i samband med att du flyttar ut bedömer att lägenheten har skador eller ett onormalt slitage kommer du som hyresgäst debiteras för återställningen. Detta gäller såväl fysiskt slitage som stark odör eller skador från matos, rökning, husdjur eller dylikt.
Köksfläkt
En smutsig köksfläkt leder till att fett och matos inte sugs ut effektivt och kan även utgöra en allvarlig brandfara. Därför är det viktigt att du som hyresgäst håller din köksfläkt och dess filter rent. Detta bör göras 3-4 gånger per år.
Kyl och frys
Att rengöra och avfrosta kyl och frys förlänger livslängden på vitvaran. Avfrostade vitvaror drar mindre hushållsel och ger en jämnare temperatur
Det är också viktigt att rengöra avrinningshålet i ditt kylskåp. Görs inte detta så täpps det igen och kondensvattnet stannar kvar på botten i kylskåpet och kan på sikt leda till en vattenskada.
Diskmaskin
Tänk på att alltid vara hemma när du kör diskmaskinen om läckage skulle uppstå. Öppna inte diskmaskinen innan den är helt klar då bänkskivan och intilliggande fronter kan ta skada av den varma ångan.
Stopp i avloppet
Vid stopp i avloppet kan det hjälpa att skruva loss behållaren under vattenlåset och tömma ut vattnet och rensa bort eventuell smuts.
Om inte det hjälper prova att hälla i kokhett vatten och diskmedel. Om du inte lyckas lösa stoppet själv, gör en felanmälan så hjälper fastighetsskötaren dig. Använd aldrig kaustiksoda eller andra starkt frätande kemikalier.
Du som hyresgäst ansvarar för rör och vattenlås ovanför golvnivå. Hyresvärden ansvarar för avloppsrören under golvnivå.
Toalett och badrum
I ett badrum blir luftfuktigheten ofta hög, det är därför viktigt att ventilationen fungerar. För att hjälpa ventilationen på traven kan du vädra ut efter duschen eller låta dörren stå på glänt så att fukten får dra ut. Tänk på att regelbundet rensa ur golvbrunnen i badrummet. Bomullspinnar, tamponger, snus etc får inte spolas ner i toalettstolen eftersom de kan fastna i avloppet.
Om ett stopp i avloppet uppstår och vi anlitar en spolfirma och det visar sig att du som hyresgäst spolat ner något du inte ska, kan du komma att bli ersättningsskyldig.
Tvättmaskin och torktumlare i lägenheten
Tänk på att:
- Alltid vara hemma när du kör tvättmaskin/torktumlare om läckage skulle uppstå.
- Inte överdosera tvättmedlet.
- Rengör filter och kondensor vid behov.
Borra i vägg
Det är inte tillåtet att spika/skruva/borra närmare än 15 cm till uttag och strömbrytare då det är stor risk att träffa en kabel i väggen. Detsamma gäller i en rak, vertikal linje över och under alla uttag och strömbrytare.
Borra aldrig i badrumsväggen eller i väggen bredvid badrummet.
Brandvarnare
Det är ditt ansvar som hyresgäst att byta batteri och se till så att den fungerar. Testa brandvarnaren regelbundet och byt batterier vid behov. Låt detta bli en rutin när du städar.
Golv
Parkettgolv och golvmattor ska vårdas väl. Tänk på att parkettgolv är känsliga – ställ därför inte blomkrukor direkt på golvet. Stoppa smuts och grus redan vid ytterdörren, gärna med hjälp av en dörrmatta. Dammsug eller torrmoppa ditt trägolv till vardags. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med en mycket väl urvriden trasa. För mycket vatten på trägolv skadar det. Använd endast milda rengöringsmedel. Linoleumgolv ger en stark och slittålig yta om de behandlas rätt. När du tvättar linoleumgolv ska du använda ytterst lite vatten. Undvik hett vatten och starka rengöringsmedel.